Halı Yıkama

Halı yıkamacılık, ağır zor ve yoğun emek gerektiren zahmetli bir iş koludur.

Bir halıyı temizlemek, bir elbise temizlemekten veya herhangi bir tekstil yıkama yada temizliğinden çok daha zordur.

Bunun nedeni ise halının diğer tekstil ürünleri gibi sabit ve düz bir yüzeye sahip olmamasıdır. Sık dokunan ve binlerce ilmeği olan halıların; hav arası denilen dipleri ortamda bulunan kir ve tozu bu diplerde tutarlar. Dolayısıyla yıkama esnasında halı zamanla hav arasına inen bu kirleri, yüzeye çıkarmak pek kolay bir  değildir. Hav arasındaki bu kirleri yüzeye çıkardıktan sonrada ortamdan uzaklaştırmak gerekir. İşte bu noktada devreye doğru halı yıkama teknikleri, doğru halı şampuanı ve doğru halı temizleme ekipmanları girerse, bu zorlu yıkama süreci başarı ile yönetilebilir.

Peki nedir bu doğrular;
– Hangi teknikler kullanılırsa kullanılsın, başarılı bir sonuç için hav arasındaki kirleri üste çıkarmak temel hedeflerden birisi olmalıdır. Bu işlem için önce kirleri yumuşatarak ve yerinden oynatarak, barındırdığı iyonlar sayesinde, gevşeyen kirleri yüzeye taşıyarak özellikte halı yıkama şampuanı ve sert örülmüş fırçaları olan, el tipi veya tam otomatik bir makineye ihtiyaç vardır. Bu özellikleri taşıyan şampuan ile iyi bir fırçalama sonucu yüzeye çıkan kirlerin ortamdan uzaklaştırılması da gelberi denilen alet veya otomatik makine ekipmanı sayesinden gelişir. Bu işlem yüksek bir emiş gücü ile de yapılabilir. Yüzey kazıyıcı gelberi veya yüksek emiş gücü ile yapılan gelberi iyi ve tam anlamı ile yapılırsa yıkanan halıdaki hav miktarı minimum düzeyde olur. Yıkama sonrası fırçalama işlemini büyük oranda sona erdirir. Bu gelberi bu işlemi kazımadan yüzeysel yapıyorsa sadece durulamayı kolaylaştırır. Lakin halı havları olduğu gibi kalabilir.

Halılarınız ilk günkü kadar temiz olacak …

Halı yıkama esnasında fırçalama işleminden sonra yapılan yoğun gelberi uygulaması ile iyi sonuca birkaç adım daha yaklaşılmış olur. Bu işlemlerden sonra yine başarılı bir sonuca ulaşmanın son aşamalarından birisi yıkanan halıyı yüksek devirde sıkma işlemidir. Minimum 1200 devirde yapılması gerçekleşen bu işlemde halının kendine özgü sarı suyu deşarj edilmiş ve gelberi ile atılmayan son kirlerin de atılması sağlanır.

Halı yıkamada mükemmel sonuç için son aşama ise kalite kontrol aşamasıdır. Bazı halı türlerinin cinslerinden veya kalitesiz ip kullanımlarından kaynaklanan nedenlerle, sürekli tüy üretmeleri sebebiyle hele de tam bir gelberiye maruz kalmaması sonucu üzerlerindeki tüylerin kalite kontrolü esnasında yeniden fırçalanmasını ve elden geçirilmesini gerektirebilir.

Ayrıca gözden kaçan bir lekeyi bu esnada lokal bir müdahale ile çıkarmak mümkündür.
Anlatılan bu temel kriterlere uyulması, halı yıkama da mükemmel sonuca ulaşmanın en doğru yoludur.